Lustrumreis 2018: Almaty!

Inschrijven voor activiteiten kan hier!

Update 18-12-2018: Vanwege een World Cup Motorspeedway ligt er in de week van 2 t/m 10 februari geen ijs op de ijsbaan. Om deze reden is er besloten om de reis één week uit te stellen. De lustrumreis zal dus gehouden worden van 9 t/m 17 februari 2019. Omdat er een aantal afmeldingen zijn, kan je je weer aanmelden voor deze reis (zie onderaan de pagina).

ELS viert dit jaar haar lustrum en wat past daar beter bij dan een legendarische lustrumreis? Niets natuurlijk! Daarom gaan we in de krokusvakantie van de TU naar de meest legendarische openluchtijsbaan ter wereld: ijssstadion Medeu in Almaty, Kazachstan!

 

Reisdatum

De lustrumreis vindt plaats in de week van 9 t/m 17 februari 2019. Zaterdagochtend 9 februari vliegen we aan het begin van de middag naar Kazachstan, waar we op 10 februari ’s ochtends vroeg aankomen. Daar wacht ons een fantastische week, die op 17 februari weer ten einde komt. We vliegen die ochtend vroeg terug richting Nederland en landen (vanwege het tijdsverschil) nog diezelfde ochtend.

 

Kazachstan en Almaty

Kazachstan staat negende op de lijst van grootste landen ter wereld en is 65,5 keer zo groot als Nederland, maar toch wonen er maar 18 miljoen mensen (tegenover 17 miljoen bij ons). Dit is dus een heel uitgestrekt en dunbevolkt land waar de natuur nog grotendeels intact is.

Almaty is de gewezen hoofdstad van het land, circa 10% van de Kazachse bevolking woont hier. Het betekent letterlijk ‘rijk aan appelen’ en de appel is dus ook de meest voorkomende vrucht in deze regio. Wintersport is de belangrijkste tijdsbesteding van de mensen hier: gedurende zo’n beetje de hele winter vriest het, de stad is beroemd om haar ijsbaan (zie ‘IJsbaan’ en het wintersportgebied naast de stad is het grootste van de Himalaya. Omdat hier zo veel te doen is was deze stad kandidaat voor de Winterspelen van 2022, maar die hebben ze helaas niet gekregen. Zie het filmpje onderaan.

 

Verblijf

De commissie heeft voor jullie een hostel midden in de stad Almaty volledig afgehuurd. Volledig wil zeggen dat wij dus de enige groep zijn die in dit hostel verblijven, wij zullen dus geen last hebben van anderen en (belangrijker) anderen ook niet van ons. In dit hostel slapen we natuurlijk, maar ook zullen we hier driemaal per dag gebruik kunnen maken van een uitgebreide maaltijd.

 

IJsbaan

IJsbaan Medeu is geopend in 1972, ligt op 1691 meter hoogte en is daarmee één van de hoogst gelegen ijsbanen ter wereld. Hoger dan banen als Calgary en Salt Lake City, maar zonder een dak erop. Voordat die banen er waren was dit dan ook de snelste ijsbaan ter wereld.

In de regel is dat gebrek aan een dak natuurlijk jammer, want de omstandigheden zijn er niet zo goed te beheersen als in de USA of Canada. Maar laat je hierdoor niet misleiden: er is geen ijsbaan met zo’n wijds uitzicht als die in Almaty! Bovendien ligt de baan gunstig georienteerd in de vallei en wil de wind nog wel eens in de rijrichting gaan circuleren, waardoor je dus kans hebt op 400 meter lang wind mee. Als dat nou gebeurt tijdens de wedstrijd die we organiseren, hebben we een garantie op PR’s!

 

Activiteiten

Naast het schaatsen biedt de regio Almaty ons nog veel meer! Op dit moment zijn de reiscommissie en de lustrumcommissie hard bezig uit te zoeken welke activiteiten écht de moeite waard zijn. Wat we vast kunnen verklappen is dat er vlakbij de ijsbaan een skigebied (Chimbulak) ligt! Als je daar de latten (of een board) onderbindt, kun je voor de rest van je leven zeggen dat je hebt geskied in de Himalaya! Ook is het, zoals gezegd, mogelijk om een wedstrijd te rijden in Almaty.

 

Vervoer

We zullen vliegen van Amsterdam naar Almaty, met een overstap in Minsk. Op de terugweg gaat het via dezelfde route, maar dan omgekeerd. Dit zijn de vluchten waar we gebruik van zullen maken (alle tijden zijn de lokale tijden op de vertrek-/aankomstluchthaven):

  • B2868 (vertrek Amsterdam op 09-02-2019 om 12:00 uur, aankomst Minsk om 16:30 uur)
  • B2767 (vertrek Minsk om 20:15 uur, aankomst Almaty op 10-02-2019 om 03:55 uur)
  • B2768 (vertrek Almaty op 17-02-2019 om 05:10 uur, aankomst Minsk om 07:20 uur)
  • B2867 (vertrek Minsk om 10:30 uur, aankomst Amsterdam op 17-02-2019 om 11:10 uur)

Ruim- en handbagage zit bij de prijs in. Degenen die zich inschrijven krijgen hier te zijner tijd meer informatie over (gewichten, afmetingen, wat wel en niet in de cabine mee mag, etc.).

 

Reisdocumenten en inentingen

Kazachstan ligt buiten de EU, daarom is het nodig om een paspoort te bezitten als je mee gaat op deze reis. Een Nederlandse identiteitskaart is dus niet voldoende! De Kazachse wet schrijft bovendien voor dat je paspoort op de dag van de terugreis nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn, dus minimaal tot 11 augustus 2019. Houd hier rekening mee!

Het aanschaffen van een visum is, voor zowel Kazachstan als Wit-Rusland (waar we overstappen) niet nodig, gezien onze reis niet langer duurt dan 30 dagen. Maak je daar dus geen zorgen om.

Voor Kazachstan worden inentingen voor hepatitis A en DTP aanbevolen voor iedereen, deze zijn echter niet verplicht. Ook zijn er inentingen die op basis van een persoonsgebonden situatie worden aanbevolen. De inentingen worden veelal (maar niet altijd) vergoed door je zorgverzekering. Ga dus na of je deze inentingen al hebt gehad en zo niet of je die wel wilt hebben. Zorg dat je op tijd uitzoekt of er plek is bij de GGD, of je verzekering het dekt en hoe lang van tevoren je zo’n inenting dient te krijgen, dit is je eigen verantwoordelijkheid.

 

Verzekering en andere praktische zaken

Je bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een fatsoenlijke reisverzekering. Gezien Kazachstan buiten Europa ligt, is het belangrijk dat je een werelddekking afsluit. We raden iedereen met klem aan dit te doen, we zijn ver van huis en een ongeluk zit in een klein hoekje, daar wil je geen grote schade aan lijden. Reisverzekeringen met goede dekking zijn er al voor minder den een tientje per maand, daar hoef je het dus niet om te laten.

In principe hóef je in Kazachstan niets te kopen, maar iedereen zal dat waarschijnlijk toch wel doen. Bankpassen (Maestro) worden niet overal geaccepteerd, dus het hebben van een creditcard is een pré. Mocht je die niet hebben en niet willen aanschaffen, zorg dan in elk geval dat de dekking van je pinpas op wereldwijd staat voordat we vertrekken (en houd rekening met een verwerkingstijd bij de bank als je dit moet aanpassen).

De munteenheid in Kazachstan is de Tenge, de koers daarvan ten opzichte van de euro is ongeveer gelijk aan KZT : EUR = 400 : 1. Dit is dus geen sterke munteenheid: dat zorgt ervoor dat Kazachstan relatief goedkoop is, maar ook dat wij als (rijke) toeristen een aanlokkelijke prooi zijn voor figuren als zakkenrollers. Bedenk je dat goed voor je je inschrijft.

 

Kosten en betaling

De kosten voor deze nu al epische reis zijn begroot op maximaal €600,-. Zoals gebruikelijk betaal je voor een totaalpakket: de vliegtickets, het vervoer ter plaatse, je onderdak, eten/drinken en het schaatsen zijn bij de prijs inbegrepen.

Ook zijn er dus mogelijkheden voor het ondernemen van activiteiten buiten het ijs. Meer informatie daarover volgt op korte termijn. Als er kosten aan deze activiteiten zitten vallen die buiten de begroting, houd daar rekening mee. Kazachstan is niet het duurste land, dus voor de mensen die vijf jaar geleden mee waren naar Finland zal het relatief meevallen!

Omdat ELS verschillende dingen moet voorschieten, wordt er een aanbetaling gevraagd van het gehele begrote bedrag, dus €600,-. Informatie over het doen van de aanbetaling ontvang je nadat je je hebt ingeschreven. Houd er wel rekening mee dat dit vrij snel na het inschrijfmoment zal zijn, zorg dus dat je het geld beschikbaar hebt!

 

Inschrijving en wie er mee kunnen

De inschrijving opent op 8 oktober 2018 om 19:00 precies. Er is plek voor 31 mensen, maar een aantal plekken zijn al vergeven doordat commissie- en bestuursleden hebben aanbetaald voor de vlucht (ELS had hier geen liquide middelen voor). De verwachting is dus ook dat de reis snel vol zal zitten, dus zorg dat je je op tijd inschrijft al je mee wilt! Zodra de inschrijflijst vol zit gaat de reservelijst open, die staat er dan direct onder.

 

Afmelden

BELANGRIJK: vanaf het moment dat je je hebt ingeschreven heb je maximaal één week om je kosteloos af te melden. Dit doen we omdat de ervaring leert dat veel mensen zich voor de zekerheid snel inschrijven om later weer af te melden; daarmee hou je dan een plek bezet voor iemand die wel mee wil maar ietsje later was met aanmelden, zo motiverend is de reservelijst namelijk ook weer niet. Controleer dus eerst of je van 9 tot 17 februari beschikbaar bent, genoeg geld hebt en mee wilt, schrijf je daarna pas in! Deze regel geldt ook voor mensen die hun naam op de reservelijst zetten.

Mocht je je na meer dan een week toch willen afmelden, dan moet je betalen voor de kosten die voor je worden gemaakt. In voorgaande jaren is hier nu en dan coulant mee omgegaan, maar dit jaar betreft het omzetten/annuleren van vliegtickets. Dat is duur en van coulance zal daarom dit jaar geen sprake zijn. Houd hier rekening mee bij je inschrijving. Mocht je je toch willen afmelden, doe dan dan door een mail te sturen naar de commissie, via airmels@dssvels.com.

 

Briefing

Voor velen zal dit hun eerste reis buiten Europa worden en voor iedereen een andere ervaring dan de buitenlandreizen die we gewend zijn. Daarom wordt er op dinsdagavond 8 januari 2019 een briefing georganiseerd door de commissie. Hier krijg je informatie over de vette dingen die we gaan doen en over wat je wel en vooral niet kunt maken in Kazachstan. Aanwezigheid is verplicht voor iedereen die meegaat, meer informatie ontvang je na inschrijving, maar zet de datum dus vast groot in je agenda. Als je met vragen zit waarvan je denkt dat hrt antwoord iedereen aangaat: bereid deze voor en stel ze tijdens de bijeenkomst, zodat iedereen dit weet.

 

Ja! Ik wil me aanmelden!

Mooi! Schrijf je hieronder in, zodra de inschrijving is geopend. Schrijf je in met voor- en achternaam en vermeld het juiste mailadres erbij! Oh, doe ons een plezier, druk niet op F5 nadat je je hebt ingeschreven om te kijken of het goed is gegaan. Mocht je hier toch niet zeker van zijn, klik dan op je adresbalk en daarna op enter.

Om deze pagina volledig te bekijken moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen inloggegevens, maar ben je wel al lid, zoek dan eerst in je mailbox met als zoekterm 'Wordpress'. Dan vind je een mail met je inloggegevens. Is dit niet het geval, stuur dan pas een mail naar secretaris@dssvels.com, maar als het goed is heeft ieder lid inloggegevens gekregen te vinden via voorgaand genoemde methode

Aanmelden voor bestaande gebruikers